A Móricz Zsigmond körtér közelében, a Szabolcska Mihály utcában nyitott pár éve gourmet nyers vegán “sajtboltocskát” egy elbűvölő vegán házaspár. A Say Cheez Raw mindig kedves, kreatív alapítóival és tulajdonosaival, Sebestyén Mercédesszel és Paczkó Rolanddal beszélgettünk találkozásról, szerelemről, önismeretről és vegán sajtokról.

 

“…kerestem is rögtön a jegygyűrűt a kezén”

Mikor és hol kezdődött a Love sztoritok?

Merci: – 2011 november 4-én láttuk meg egymást egy spirituális képzésen Balatonlellén, az első estén. Ránéztem Rolira és rögtön magával ragadott a kedves mosolya és a személyisége egyszerűen varázslatos volt. Azt gondoltam magamban, hogy egy ilyen csodálatos férfi biztosan nős, úgyhogy kerestem is rögtön a jegygyűrűt a kezén. Nem gondoltam, hogy még szabad. Ezen a hétvégi képzésen végül csak nézegettük egymást, nem igazán kommunikáltunk.

“…ezer meg egy éve ismerjük egymást”

Emlékeztek az első randira?

Roli: – Két héttel a képzés után megláttuk egymást újra egy olyan összejövetelen, ahova addig is jártunk csütörtökönként. Addig nem láttuk egymást, de most igen. Nagyon örültünk és amikor vége lett az előadásnak akkor elkértem Mercus telefonszámát.

Merci: – És megkérdezted, hogy megölelhetsz-e, amit nem hittem el. Persze én azt hittem, hogy azért kéri el a telefonszámomat, hogy egyeztessünk a képzéssel kapcsolatban. Ezerrel izgultam, drukkoltam, hogy ez randi legyen és ne holmi spiri feladat megbeszélése 🙂

Roli: – Igen, elkértem és másnap délben felhívtam, hogy találkozzunk este 8 órakor. Aznap 3 helyet is végig jártunk, ugyanis sorba zártak be… ami a legcsodálatosabb, hogy semmilyen álarc nem volt rajtunk. Egyszerűen tudtuk…

Merci: -…hogy a másik az a másik felünk, ezer meg egy éve ismerjük egymást.

Roli: – Semmilyen játék nem volt, nem kellett játszanunk, Tudtam, Tudtuk, hogy nagy Ajándékot kaptunk az élettől, Egymást.

Merci: – Emlékszem, hogy 1 óra telt el és ültem vele szemben és arra gondoltam, hogy mennyire szeretem ezt az embert. Mindketten adtuk magunkat és arról beszéltünk, hogy fogjuk együtt tölteni a karácsonyt. Összetartoztunk rögtön és ez annyira csodálatos volt.

Roli: – Két héttel a randi után, már odaköltözött hozzám Mercus. Másoltattam neki kulcsot és odaadtam neki egy nagyon szép, arany borítékban. Mercus el is sírta magát.

fotó: @organikcineworks / @rimoczizsofi

“A nyers vegánság egy kis kitérő volt.”

– Milyen elveket követtek az étkezésben, hatással voltatok-e egymás életmódjára?

Merci: – Mikor megismerkedtünk, én már vegetáriánus voltam, nem állatvédelmi, hanem spirituális okok miatt nem ettem húst. Amikor elmondtam ezt Rolinak az első randevún, akkor Roli felnevetett, hogy – “Majd fogsz.” Így is történt, rá két hétre ismét húsevő lettem. De hozzáteszem, hogy nem voltak meg a kellő indokok, hogy miért voltam vegetáriánus. Ez a heti egyszeri húsevés nem sokáig tartott. Bőrproblémáim miatt a tejtermékeket letettem, majd fokozatosan a húst is és vegán táplálkozásra váltottam. Gluténmentes, olajmentes, cukormentes étkezést folytatok. Számomra ez vált be a legjobban. Voltunk 2 évig nyers vegánok. Rolival a vegánság megegyezik, viszont Roli használ/eszik olajat és glutén tartalmú alapanyagokat, kovászolt kenyeret, stb…

Roli: – Egy év csúszással én is vegánra váltottam.  Aztán jöttek a filmek…

Merci: – Igen, jöttek a filmek, az Earthlings és a többi…ezzel egyértelmű lett, hogy számunkra ez az üdvözítő életmód.

Roli: – A nyers vegánság egy kis kitérő volt, amiért hálásak vagyunk, mert valójában ebből született meg a Say Cheez a sajtüzletünk. (Hivatalosan sajt alternatíváknak kell hívni.) A mostani vegán sajtokat nem is készítenénk másként, csak nyers vegán módon. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy amit eszünk és amit az üzletünkben készítünk az vegyszermentes és bio gazdaságból, származzon ez már a vegánság előtt is így volt.

Korábban volt társkereső oldalas tapasztalatotok?

Roli: – Nekem nem.

Merci: – Nekem volt egy próbálkozásom. Körülbelül 24 óráig tartott, de úgy éreztem, hogy nem nekem való. Ettől függetlenül nincs bennem előítélet, tudom, hogy sokan megtalálják így a párjukat.

“Eggyé váltunk, ez a lényeg.”

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat az esküvőtökön?

Roli: – 2014. július 9-én volt az esküvőnk. Az egyik. Úgy tűztük ki a dátumot, hogy mindketten mondtunk egy számot. A 7-esből és a 9-ből lett július 9. Ez egy spirituális szertartás volt egy tanyán. A másik esküvőnk pedig 9. hó 7-én lett volna csak hát 11-re volt szabad időpont. Ez volt az önkormányzati. 11. kerületben, 11 órakor, 11-én

Merci: – Szentkirályon történt a spirituális esküvőnk családdal és barátokkal, saját esküszöveggel. Nagyon jól sikerült. A fogadalomtétel volt számomra a legszebb. El is sírtam magam. Illetve volt egy olyan része a szertartásnak, hogy össze kellett érinteni a homlokunkat és vizualizálni az áramlást kettőnk között, érezni, hogy egyek vagyunk.

Roli: – Így van. Eggyé váltunk, ez a lényeg. Ha jól tudom a Maori nép köszönési formája összeérinteni így a homlokukat én imádom azóta is nagyon és aki ismer az tudja, hogy nagy ölelkezős is vagyok, ami néha furcsán hat, de mindenképp kedvező és jót tesz az egészségnek is 🙂

Volt egy angyalkapunk is, ami körbe volt tűzve harmatos napraforgókkal.

Merci: – A csokromat pedig barátok szedték, csodás, friss vadvirágokból.

Roli: – Igen, ezek csodálatos dolgok voltak. A hivatalos, önkormányzati esküvőnket annyira nem vettük komolyan, csak a papír miatt mentünk. Végig is nevettük az egészet, az anyakönyvvezető férfi nézett is nagyon, hogy komolyan gondoljuk-e ezt az egészet. A gyűrű is már rajtunk volt.

Merci: – Igen, magunkról húztuk le, amikor mondta, hogy kéri a gyűrűket.

Roli: – Az önkormányzati esküvő után Grétához (Stőhr Gréta) mentünk enni.

fotó: @organikcineworks / @rimoczizsofi

“Nem jutottunk el odáig, hogy a kesudióból sajt is legyen…”

Mik a kedvenc vegán helyeitek?

Roli: – Great Bistro, Vegan love, Matrjoska Kroshka… de még nem volt időnk végig járni az új helyeket. Ez a három mindenképpen kedvenc.

Hogyan jött a Say Cheeze Raw ötlete?

Merci: – Dolgoztam egy helyen a kereskedelemben, onnan eljöttem és nem nagyon tudtam, hogy mit kezdjek magammal. Akkor már nyers étkezésen voltam és kb. egy évet töltöttem azzal, hogy kitaláljam, hogy mi az amit szeretnék. Hozzám mindig is közel állt az egészséges életmód, táplálkozás, nagyon szerettem a konyhában tenni-venni.

Régebben ígértem Rolinak, hogy készítek sajtot – amikor még ettünk tejterméket -, de a kesudiót, amit ehhez hozott, rendszeresen megettem még a zacskóból.

Roli: – Nem jutottunk el odáig, hogy a kesudióból sajt is legyen 🙂

Merci: – Egyszer rávettem magam és elkészítettem. Nagyon finom lett és csodálkoztunk, hogy ez milyen csodálatos. Elkezdtem erre több időt szánni és kísérletezni. Megmutattuk Grétának Ákosnak (Great Bistro), Lillusnak, Petinek (Vegan Love). Eljöttek hozzánk vacsorázni ez volt az előétel hajdina focaccia-val.

Roli: – Igen és megmutattuk Bergónak és Zínek is (Bergovecz László és Tóth Zília) és olyan barátainknak is, akik nem vegán életmóddal élnek, esznek.

Merci: – Mindenkitől bíztatást kaptunk.

Roli: – Imádta mindenki, ez 2016 januárjában volt.

Merci: – Még fejlesztettünk és kísérleteztünk és szépen lassan megszületett bennünk a gondolat, hogy egy alternatív sajt boltocskát nyissunk.

“Hálásak vagyunk nagyon az embereknek, a vendégeknek”

Mikor nyitott ki a Say Cheez?

Roli: -Lillától és Petitől (Vegan Love) lehetőséget kaptunk, hogy a tesztüzemben 3 napig bemutathassuk a sajtjainkat. Ez volt a mély víz, amire előtte nem számítottunk. 2016 augusztus 1-jén ki is béreltük az üzletünket a Szabolcska Mihály utcában és 2017 február 28-án megnyitottunk. Fogalmunk nem volt arról hogyan kell megcsinálni, berendezni egy üzletet, de akartuk nagyon és végül sikerült minden.

Merci: – Hálásak vagyunk nagyon az embereknek, a vendégeknek. Sok barátság szövődött mióta kinyitottunk, szerencsések vagyunk, hogy néhány emberke igazán közel került a szívünkhöz és barátoknak mondhatjuk egymást.

Roli: – Nagyon szerették/szeretik a sajtjainkat és elkezdtek sokan jönni hozzánk, itthoniak külföldiek is, egyre többen megismernek. Most volt nálunk Miyoko Schinner is, akit mindenki ismer, aki a vegán sajtokkal bármilyen kapcsolatban áll. Ő egy nagy legenda. Eljött hozzánk és ez csodálatos érzés volt, akkor csordult ki a könny mikor azt mondta, hogy már hallott rólunk és sok jót hallott, na ekkor tört el a mécses.

Már több, mint 5000-en követnek minket a Facebookon is. Amikor elkezdtük ezt az egészet, akkor nem is gondoltunk bele, hogy mi lesz csak csináltuk… Igen Végtelenül Hálásak Vagyunk Mindenkinek aki követ, figyelemmel kísér, vásárol, érdeklődik. Leírhatatlan érzés, nagyon sokszor ez visz előre minket és ahogy Miyokonál is mindig megkönnyezzük ezeket a pillanatokat…


Mennyire vált be, hogy a munkában is társak vagytok?
Roli: – A közös munka nehéz. Aki így boldogul, az tudja miről beszélünk.

Merci: – Két oldala van. Egyrészt áldás is, de van nehézsége.Roli: – Egymáson csattan minden. Itt nincs az, hogy mire hazaérsz a munkából lerendezed magadban a történteket, hogy otthon már újra vigyorgó emberke legyél. Itt minden rezdülést érzünk, mert itt vagyunk együtt, mindent együtt reagálunk le.

Merci: – Hatalmas önismeret és munka magunkról. Nagy tanítás így dolgozni, így lenni egy kapcsolaton belül. Ez nagy szövetség és hálás vagyok érte, hogy így alakult az életünk. Mi vagyunk egymás legjobb barátai, szerelmei, támaszai, minden.

“…az emberek akkor találják meg a párjukat, amikor már egyedül is egészek, boldogok”

fotó: @organikcineworks /@rimoczizsofi

Mit üzentek azoknak, akik még a párjukat keresik?

Merci: – Mielőtt találkoztunk én elkezdtem magamon dolgozni spirituálisan is, hogy számomra jobb emberré váljak, letegyem az álarcokat. Én mindig nagyon kerestem a páromat, de 1 héttel azelőtt, hogy találkoztunk, megfogalmazódott bennem, hogy ha egyedül leszek, akkor is boldog leszek, mert teljesnek éreztem magamat. Utána találkoztam Rolival. Szerintem ez összefügg, hogy az emberek akkor találják meg a párjukat, amikor már egyedül is egészek, boldogok.

Roli: – Ez valóban így van, még ha közhelynek is tűnik. Tényleg így történt. Én is arra törekedtem, hogy rendben legyek és ne egy félembert kapjon majd velem, bárki is jön.

Ezt tudom ajánlani mindenkinek, aki megkérdez erről, hogy tegye magát rendbe és ne legyen türelmetlen, kaptam én is hideget meleget, voltam minden mindenki szemében, de hát így megy ez. A lényeg, hogy csak magamra fokuszáltam és ezzel a lehető legtöbbet, legjobbat adtam magamnak, amúgy ezáltal meglepő módon mindenkinek. Magunkat kell helyre rakni mindenképpen, ez nagyon fontos és ez állandó feladat lesz, néha nagyon kellemetlen, sokszor viszont hatalmas boldogság 🙂 Tiszta móka és kacagás, lent és fent úgy érzem, hiszem és tudom így kerek a világ.

 

Kóstoljátok meg Magyarország Első és Egyetlen 100 % Vegán és Nyers Organikus Bio alapanyagokból készült, növényi alapú kézműves sajt-alternatíváit Mercinél és Rolinál a Say Cheeze Raw-ban.

Interjú: Kriszta – Vega Randi

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

©2019 Vega Randi - PÁRTALÁLÓ TÁRSKERESŐ -társkeresés vegánoknak, vegetáriánusoknak és érdeklődőknek - Minden jog fenntartva.

Kapcsolat

Ha kérdésed lenne az oldalunkkal kapcsolatban, keress minket nyugodtan!

Folyamatban...

Lépj be!

vagy    

Elfelejtetted a részleteket?

Create Account